top of page

Vitaminler

Posted by admin on Ağustos 22nd, 2013

 

A Vitamini

Karaciğerde depo edilen A vitamini, bünyemizi hastalık ve zararlı maddelere karşı korur. Bağışıklık sistemimizde ve proteinlerin yapımında etkilidir. Tüm organlarının gelişmesi, büyümesi ve tamirini üstlenir. Sağlıklı cilt, saç ve kemik ile gözümüz için gereklidir. A vitamini ayrıca, bağışıklık sistemimizde büyük desteği olan timüs bezesini koruyup, normal çalışmasını sağlar. İhtiyaçtan fazla ve uzun süre kullanımında, pankreas ve tiroit bezelerinin çalışmasını azaltır. A vitaminieksikliğinde, göz kapakları kenarlarında kızarma, geceleri görme zayıflığı, duyularda zayıflama, cilt hastalıkları, erken yaşlanma, hastalıklara karşı dayanıklılığın azalması, çocuklarda gelişmenin yavaşlaması, erkeklerde iktidarsızlık ve kadınlarda kısırlık görülür. Karaciğer, kuzu ciğeri, tüm kırmızı etler, balık, tereyağı, süt, süt yağı, peynir, yumurta, yoğurt, portakal, elma, karpuz, kavun, erik, şeftali ve üzümde bulunur.

B1 Vitamini  (Thiamine)

Sinir sisteminin çalışmasında oldukça etkili bir vitamindir. Sinirsel hastalıklarda, zayıflamaları engelleyip yeniden kilo almada, solunum yetersizliğinde, kabızlık ve iştahsızlıkta çok faydalıdır. Kuru fasulye, yumurta, bira mayası, kahverengi pirinç, deniz ürünleri ve bütün hububatlarda bulunur. Günlük gereksinimi 1,5 miligramdır.

B2 Vitamini (Riboflavine)

Karaciğerle yakından ilgili bir vitamindir. Protein ve karbonhidratların enerjiye dönüşmesini, kansızlığın giderilmesini, alyuvarların yenilenmesini, antikorların oluşmasını ve dokuların yenilenmesini sağlar. Ağız içi ve dil, göz ve ince bağırsak iltihaplarında çok faydalıdır. Gözde kataraktın meydana gelmesini, migreni ve cilt hastalıklarını önleyici etkisi vardır. Badem, bira mayası, peynir, tavuk, sığır eti, böbrek ve buğdayda bulunur.

B3 Vitamini (Nicotniamide)

Vücudumuzdaki yağ, protein ve karbonhidratların enerjiye çevrilmesinde faydalıdır. Bağırsakların ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Beyin fonksiyonlarını ayarlama, bitkinlik, uyuklama, depresyon ve cilt sağlığının korunmasında önemli bir yere sahiptir. Sen çok sığır eti, brokoli, karnabahar, havuç, peynir, mısır unu, yumurta, balık, süt, patates ve domateste bulunur.

B4 Vitamini (Adenine)

Akyuvarlar için çok önemli bir vitamindir. Beyaz kan hücrelerinin yenilenmesi ve yeteri kadar oluşmasını sağlar. Yeterince alınmadığı zaman vücuttaki akyuvar miktarı azalır.  Patateste, yumurta sarısında, meyvelerde, lahanada, domates ve ette bulunur.

B5 Vitamini (Pantotheniqu Asit)

Vücudumuzda hücre yapımına yardımcı olan bu vitamin, bağışıklık sistemini güçlendirerek, bitkinliği, iştahsızlığı giderir. Romatizma tedavisini hızlandırır. Stresin atılmasını, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar ve saçların dökülmesini önler.  Saçların uzaması ve güçlenmesi için önemli bir vitamindir. Karaciğer, yer fıstığı, brokoli, hububatlar, karnabahar ve avokadoda bol miktarda bulunur.

B6 Vitamini (Pyridoxine)

Diş sağlığının korunmasında önemli bir yere sahip olan B6 vitamini, sinir sisteminde, kan hücrelerini artırarak kansızlığın giderilmesinde, insülün ve adrenalin hormonlarının oluşmasında çok faydalıdır. Proteinlerin, yağların ve şekerli gıdaların sindirilmesine yardım eder. Kolesterolün düşmesini sağlar.  Eksikliğinde böbreklerde okzalat taşı oluşur. Kırmızı et, balık, yumurta, patates, muz, kuruyemiş, lahana ve ıspanakta bulunur.

B8 veya H1 Vitamini (Biotine)

Sindirim sistemi rahatsızlıklarında ve kas kramplarında oldukça etkili bir vitamindir. Cilt, saç, sinir dolaşım sistemi sağlığı ve cinsel bezelerin çalışmasında çok önemlidir. Yağ, şeker ve proteinli gıdaların yakılmasını gerçekleştirir. Karaciğer, böbrek, kuruyemiş, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde bulunur.

B9 Vitamini (Folik Asit)

Alyuvarların oluşumunda ve proteinlerin enerjiye çevrilmesinde gerekli bir vitamindir. Karaciğer ile salgı bezlerinin çalışmasını sağlar. Saçların beyazlaşmasını ve dökülmesini, iktidarsızlığı, düşünceleri toplayamamayı önler ve giderir. Ayrıca hamilelikte anne ve çocuğun sıhhatini korur. Karaciğer, ıspanak, lahana, brokoli, kuruyemişte bulunur.

B10 Vitamini-H2 Paba

Cildi güneş ışınlarından koruyarak, deri sertleşmesini önler. Tüm cilt hastalıkları için faydalıdır. Ayrıca B9 vitamini oluşumuna yardımcı olur. En fazla karaciğer, bira mayası, böbrek, kepek, pirinç, buğday ve pekmezde bulunur.

B11 Vitamini veya O Vitamini

Bol kilo aldıran vitamin, mide ekşimesine, iştahsızlık ve beslenme bozukluklarına iyi gelir.  Gelişme bozukluklarında, kasların zayıflamasında ve kemik erimesinde faydalıdır. Etler, süt ve mamulleri, kalp, karaciğer ve toz pakmayada bulunur.

B12 Vitamini ve L2 Vitamini :  

Sinir sistemi bozukluklarını gideren vitamin, alyuvarların gelişmesini ve çoğalmasını sağlayarak kansızlığı giderir. Hastalıklar sonrası nekahet döneminde çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Dikkati toplamada ve dengede çok önemlidir.  Dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. Bu vitamin sebzelerde bulunmaz.

B13 Vitamini (Oratik Asit)

Kanda ürenin düşmesini sağlayan vitamin, böbrekte taş oluşmasını önler. Var olan taşları da eritir. Bağırsaklarda faydalı mikroplar oluşmasını sağlar. Romatizma ve gut hastalığın önleyip, kolesterolü düşürür. Buğday çimi ve toz pakmayada bulunur.

B14 Vitamini (Xanthopterine)

Vücudumuzda oluşan tümörlerin oluşumunu engellediği bilinmektedir.

B15 Vitamini (Panganik Asit)

Bedenen çalışan ve spor yapanların çabuk yorulmalarını önleyerek, dinç kalmalarını sağlar. Kayısı çekirdeği, toz pakmaya ve karaciğerde bulunur.

C1 Vitamini

Hücre ve dokuların dış etkenlerden korunmasını sağlar. Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır. Kemiklerin sertliğini muhafaza eder ve nezleye karşı konur. Ayrıca kan damarlarını kuvvetlendirerek kanamaları durdurur. Vücudun tüm organlarının ve salgı bezlerinin, sağlıklı bir şekilde görevlerini sürdürebilmeleri için bu vitamin gereklidir. Kuşburnu, maydanoz, semizotu, karnabahar, tere, çilek, lahana, yeşilbiber, limon, portakal, mandalina ve greyfurtta bol miktarda bulunur.

C2 Vitamini

Damarların çeperlerini kuvvetlendirerek yırtılmaları ve kanamaları önler. Ayrıca gözde retina tabakasının kanamasını engeller. Limon, marul ve atkestanesinde bulunur.

D Vitamini  (Kalsiferol)

Kalsiyum ve fosforun emilmesini artıran vitamin, kemikleri ve dişleri güçlendirir. D vitamini, A ve C vitaminiyle birlikte çalışır. Özellikle büyüme çağındaki çocukların bu vitamine ihtiyaçları çoktur. D vitamini eksikliğinde raşitizm, kemik zayıflığı, tüberküloz ve cilt rahatsızlıkları görülür. İhtiyaçtan fazla alınması zararlıdır. Sadece güneşlenmeyle günlük gereksinimin yüzde 80’i karşılanır. En çok yağlı balıklar, karaciğer, yumurta sarısı, peynir, tereyağı, süt ve mantarda bulunur.

E Vitamini

E vitamini, C vitamini ve selenyum mineraliyle birlikte çalışarak, toksinleri vücudumuzdan atma özelliğini gösterir. E vitamini eksikliğinde kanda kolesterol oranı artarak, damar sertliğine neden olur. Kalp ve kaslarda bozulmalar, sinir bozuklukları ve beyinsel bozukluklar vücutta baş gösterir. Vakitsiz yaşlanmalara da neden olan vitamin eksikliği, kadın ve erkekte kısırlığa, gözde erken katarakta ve göz önünde sinek uçuşmalarına neden olur. Ay çekirdeği, badem, buğday, çiçek yağı, yer fıstığı, mısır özü yağı, soya yağı, balık yağı, tavuk, yumurta, kırmızı et ve fasulye bulunur.

F Vitamini

Yağlardaki doymamış asit miktarını gösterir. Vücudumuza proteinler kadar lazımdır. Kolesterolü düşürmeye yarar. Bağırsakları düzenli çalıştırarak peklik ve ishali giderir. Bu vitamin eksikliğinde, damar sertliği, damar kireçlenmeleri, damar tıkanmaları, karaciğer ve sinir rahatsızlıkları ortaya çıkar. Kanser hastalığına karşı koruyucu etkisi vardır. Soya yağı, mısır yağı, pamuk yağı, keten yağı, ayçiçeği yağı, haşhaş yağı ve susam yağında bulunur. Vücutta F vitamini olmazsa, kolesterol damarların iç yüzeyine yapışır. Bu olay da damar sertliği ve damar daralmalarına neden olur.

İ Vitamini

Yağların parçalanmasını sağlayarak, vücutta depo edilmesini önler. Böylece karaciğer yağlanmaz ve bozulmaz. Siroza faydalıdır. Çeşitli hastalıkların iyileşme döneminde kullanılması gerekir. Sürmenaj hastalığında, hamilelikte, depresyonda, damar sertliğini önlemede faydalıdır. Sağılıklı saç gelişmesinde önemli rol oynar.

J Vitamini

Karaciğer enfeksiyonlarında oldukça etkilidir. Sirozu, karaciğer yağlanmasını ve büyümesini önler. Damar sertliğini giderir.

K Vitamini

Karaciğeri çalıştırarak, kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddenin yapımını sağlar. Bu özelliğiyle kanamaları önler. Sarılık, safra kanalı iltihabı, uzun süren ishaller, kolit, flebit, damarlara kan pıhtılaşması gibi hastalıklarda kullanılmamalıdır. Lahana, karnabahar, ıspanak ile diğer yeşil sebzelerde, soya fasulyesi ve tahıllarda bulunur. Genellikle sebzelerle alınan günlük 60–85 miligram K vitamini, herhangi bir eklemeye gerek kalmadan yeterli olmaktadır.

M Vitamini (Stigmasterol)

Vücudumuzun yağ düzenini sağlayarak, deri sertleşmelerini önler. Pancar, pazı yaprağı, kereviz, lahana, şalgam ve kaymakta bol miktarda bulunur.

N Vitamini (Thiotik veya Lipoik Asit)

Alkoliklerin, karaciğeri ve bağırsağı hasta olanların kanını temizleyerek, zehirlenmelerini önler. Karaciğer ve toz pakmayada bulunur.

P Vitamini (Rutine)

Damarların çeperlerini kuvvetlendirerek kanamaları önler. Beyin ve gözde retina kanamalarını önler. Varis ve flebitte de çok faydalıdır. Menekşe yaprağı, marul, taze biber, mersin ağacı meyvesi, yumurta, yer fıstığı ve atkestanesi kabuğunda bulunur.

U Vitamini

Bağırsak ve mide iç yüzeyini korur. Onikiparmak ülseri, ince ve kalın bağırsak iltihabı tedavisinde çok faydalıdır. Lahana, kereviz, marul, domates, havuç ve muz da bulunur.

© 2023 by Name of Template. Proudly created with Wix.com

bottom of page