Sağlıklı Kalmak için Alınacak Tedbirler
Posted by admin on Eylül 10th, 2013
İnsanoğlu sağlıklı kalmayı her zaman ister fakat bazı dönemlerde vücudumuz virüslere yenilerek hasta olur. Sağlığımız korumamız için günlük yaşantımızda bazı tedbirler almalıyız. Mesela; çok yemek yememeli, yediğimiz zaman edebinde yemeliyiz. Bedenimiz için düzenli hareketler yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Uyku saatlerimize dikkat etmeli, mevsim değişikliklerini dikkate almalıyız.
Yemek Yemenin Edepleri ve Çok Yemenin Zararları
Her şeyin çoğunun zarar olduğu gibi, çok yemek yemenin de vücuda bazı zararları vardır. Çok yemek, kalbe zarar verir, önemli hastalıklara vesile olur. İnsan sürekli tok olduğu zaman aç insanın halinden anlamaz. Yediğimiz gıdaların miktarını düzeltmek, bir defada çok sayıda yemeği yememek gerekir. Yemek yağlı ise tuzlu veya acı gıdalarla, tuzlu veya acı ise yağlı nesnelerle yenmelidir. Çorba gibi sulu yemekleri, köfte, pilav gibi kuru yemeklere tercih etmek ve günün belli zamanlarında yemek gerekir. Dengeyi sağlamak için, ekşi ve tatlı gıdaları eşit oranda yemek vücuda çok faydalıdır. Susama ve acıkma hissi geldiğinde, geciktirmeden su içip, karın doyurulmalıdır. Yemek yerken önünden yemeli, lokmaları küçük yapmak ve iyice çiğnemek gerekir. Yediğimiz tabağı iyice temizleyip sünnet etmeliyiz. Yemeği koklamak ve ağzı haşlayacak kadar sıcak yemek sağlık için zararlıdır. Resulü Ekrem, “Sıcak yenen yemekte bereket yoktur” diye buyurmuştur.
Hareket Etmek
Bedenimizin sağlığı için yapacağımız kültürfizik hareketleri; maddi hastalıkları ortadan kaldırır, eklemleri sağlamlaştırır, vücuttaki atıkları temizler ve ter yollarını genişletir. Kültürfizik; koşmak, güreş tutmak ve hızlı yürümek gibi bedenle yapılan hareketlerdir. Hızlı yürümek ve koşmak; bacaklardaki, baldırlardaki ve ayaklardaki fazlalıkları temizler. Masaj kararında yapıldığında vücudu güzelleştirir, yavaş yapıldığında bedeni gevşetir. Sert bezle yapılırsa kanı bedenin dış yüzüne çıkarır, el ayasıyla yumuşak bezle olursa kanı güzelleştirir.
Hamamda Yıkanmanın Edepleri
Binası eski, içi geniş, havası hoş ve suyu tatlı olan hamam sağlıklı bir hamadır. Hamamın sıcaklığı, kişinin mizacına uygun olmalıdır. Çok sıcak olursa, vücudun rutubetini azaltır, kişiyi gevşetir. Hamamın ısısı, vücudun terlemesini ve bedenin hoş bir ısı kazanmasını sağlayacak kadar kararında olmalıdır. Hamam insanı havasıyla ısıtır, suyuyla nemlendirir. Hamamda yiyip içmek, uzun süre oturmak çok zararlıdır. Aç karnına hamama girmek sakıncalıdır.
Sağlıklı Uyku Saatleri
Tok karnına uyumak vücut için zararlıdır. Uyumanın en sağlıklı zamanı, yemeklerden en az 2 saat sonradır. Uyku, bedenin gücünü topladığı ana kadar ne çok ne de az olmalıdır. Aç karnına uyumak, gündüz vakti uyumak çok zararlıdır. Uzun süre uyanık kalma; bedeni hafifletir, yemeğin hazmını engeller, mizacı bozar. Aşırı uykusuzluk ise insanı delirtir.
Dört Mevsimde Alınacak Tedbirler
Sağlığımız mevsimlere göre farklılık gösterebilir. Yazın; aşırı yemek yemekten, aşırı jimnastik yapmaktan ve hareket etmekten sakınılmalıdır. Ayrıca yaz aylarının bazı dönemlerinde kan aldırmak ve bağırsakları boşaltmak çok faydalıdır. Sonbaharda; aşırı cinsi ilişkiden, soğuk sudan, soğuk yerde oturmaktan, öğle sıcağından ve gecenin soğukluğundan uzak durmak gerekir. Sulu ve ısıtılmış gıdalar tüketip, arkasından kusmak faydalıdır. Kış mevsiminde; kan almaktan, kusmaktan sakınmalı, bol gıdayla beslenmelidir. İlkbaharda ise yaz aylarındaki gibi kan aldırılır ve idrar söktürücü ilaçlar içilir.
Hamile ve Emzikli Kadınların Tedbirleri
Hamile kadınların, kan aldırmaktan ve kusmaktan sakınmaları gerekir. Mecbur kalıp kusarlarsa, kusmanın kesilmesi için gül yağı kullanılır. Emzikli kadının kan aldırması sakıncalıdır. Jimnastik yapması ve hareket etmesi önerilir çünkü anne hareketsiz kaldığında sütü bozulur. Çocuklar çok korkutulmaz ve gelişmesinin engellenmesi için çok uykusuz bırakılmaz
İhtiyarların Alması Gereken Tedbirler
Yaşlı insanların organlarının yapısı soğuk ve kurudur. Değişik mizaçta olurlar. Organlarının boşlukları balgamın rutubetiyle dolu olduğu için verilecek gıdalar, sıcak ve nemli tabiatta olmalıdır. İhtiyarlar gençlerden daha çok istirahat etmelidir. Kabız olmamaya ve idrarın çıkmasına dikkat etmelidirler. Ağır yemeklerden sakınmalı, ekmek, bal, süt, pırasa, pazı ve kerevizi tercih etmelidirler. Zencefil ve sarımsak da tüketebilirler. Yaz mevsimlerinde yaş incir, erik, kışın da kuru incir yemek iyidir. İdrar tutulmaları ve kabız için biberli sarımsak ve soğan yenilip, kereviz tohumu içilmelidir.