top of page

Mineraller

Posted by admin on Ağustos 21st, 2013

 

Bakır  (Cu)

Dokuların ve C vitamininin yeniden meydana gelmesi için, karaciğerde depolanan önemli minerallerden biridir. Demirden yaralanmayı sağlar. Özellikle sinirler için önemli olan bakırın eksikliğinde, kalp hastalıkları ve kalp krizleri görülür, kansızlık baş gösterip, cilt hastalıkları meydana gelir. Bakır, her türlü hastalığa karşı koruyucudur. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki bakır miktarışöyledir: Sığır karaciğeri 3,5 miligram, buğday çimi 1,30 miligram, ceviz 1,00 miligram, kuru fasulye 0,90 miligram, kestane 0,65 miligram, kuru kayısı 0,62 miligram, mercimek 0,50 miligram, limon 0,40 miligram, badem 1,00 miligram, fındık 0.90 miligram ve tere 0,56 miligram.

Bizmut  (Bi)

Özellikle anjin, bademcik, larenjit, farenjit gibi boğaz hastalıklarında çok faydalı bir mineraldir. Nezle damlaları gibi ilaçlara katılarak iyileşme etkilerini hızlandırır.

Bor  

Uykusuzluğu sona erdirerek, vücudun fosfor dengesini sağlar. Günlük ihtiyacımız 20 miligram kadardır.

Brom (Br)

Bromun da bor gibi uykusuzluğu sona erdirici özelliği vardır. Sinir sistemini rahatlatan bu mineral çilek, domates, elma, havuç, üzüm, kayısı, kavun, kereviz, lahana, pırasa, sarımsak, soğan ve turpta yeteri kadar bulunur.

Çinko (Zn)

Vücut için çok önemli bir mineraldir. Vücut gelişiminin normal olması ve vücudun kendi kendini yenilemesinde önemli rol oynar. Her hücremizde çinko bulunur. Hastalıklara karşı direnci artırıp, kalp, beyin ve üreme sistemi için fayda sağlar. Mineralin eksikliğinde, saçlar dökülür, sedef hastalığı ve cilt problemlerine çok sık rastlanır. Gözlerde katarakt oluşur, tat ve koku hissi kaybolur. Erken prostat büyümesi görülür, özellikle erkeklerde yumurtaların gelişmesi aksar. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki çinko miktarı şöyledir: İnce kepek 10,3 miligram, kuru fasulye 5,5 miligram, yumurta sarısı 4,0 miligram, dana eti 3,5 miligram, buğday çimi 2,0 miligram, lahana 1,5 miligram, mercimek 6,0 miligram, kepekli ekmek 5,0 miligram, karaciğer 3,9 miligram, ceviz 2,0 miligram ve badem 1,5 miligram.

Demir (Fe)

Demir, büyümeye yardım eder ve hastalıklardan korunmayı sağlar. B vitaminlerinin kullanımını kolaylaştırır. Özellikle kadınlar için çok önemli bir mineraldir. Regl kanamaları fazla olan hanımlarda kansızlığı giderir. Kabızlıkta, solunum yetmezliğinde ve yorgunluğu gidermede çok faydalıdır. Vücuttaki demir eksikliği kansere neden olabilir. Bağırsak parazitleri, tanenli gıdalar, mide ülseri yiyeceklerden alınan demiri azaltır. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki demir miktarı şöyledir. Sığır karaciğeri 12 miligram, ince kepek 10 miligram, mercimek 7 miligram, badem 4 miligram, kuru üzüm 3 miligram, maydanoz 10 miligram, nohut 7 miligram, kuru fasulye 7miligram, ıspanak 4 miligram ve kuru erik 3 miligram.

Fluor

Kemiklerin sağlıklı olmasını sağlar. Kemik erimesini, kırılmaları ve diş çürümelerini önler. Gereğinden fazla alınmasında gözde katarakt, tırnaklarda kırılma, kemiklerde zayıflama ve dişlerde çürümelere neden olur. En fazla kemik suyu çorbasında ve çayda bulunur. Bu nedenle bu gıdaların fazla tüketilmeleri, vakitsiz diş çürümelerine neden olur. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki fluor miktarı şöyledir: Kemik suyu 8500 miligram, böbrek 850 miligram, karaciğer 150 miligram, tereyağı 150 miligram, peynir 150 miligram, sığır eti 120 miligram ve kayısı 80 miligram.

Fosfor (P)

Vücuttaki bütün hücrelerde bulunan mineral, kemik ve diş yapısı, kalbin düzenli çalışması ve böbrek fonksiyonları için geçerlidir. Kalsiyum ve D vitamini olmadan fosfor, fosfor olmadan da B grubu ve vitaminler işlevlerini yapamaz. Sinir sisteminin güçlenmesine faydalıdır. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki fosfor miktarı şöyledir. Toz pakmaya 1900 miligram, yumurta sarısı 550 miligram, fıstık 450 miligram, kuru fasulye 400 miligram, ceviz 400 miligram, fındık 300 miligram, süt tozu 680 miligram, mercimek 400 miligram ve beyaz peynir 200 miligram.

İyot (İ)

Tiroit bezesini çalıştıran mineraldir. Kanı temizler ve vakitsiz ihtiyarlamaya engel olur. Kilo alma konusunda önemli rol oynar, zihinsel fonksiyonları düzenler. Özellikle 40 yaşlarından sonra bol iyotlu yiyecekler yenmesi gerekir. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki iyot miktarı şöyledir: Balıklar 0,1 miligram, yumurta 0,1 miligram ve inek sütü 350 miligram.

Kalsiyum (Ca)

Vücudumuzda daha çok kemiklerde bulunur. Vücuttaki demirin kullanımı ve alınan gıdaların hücre zarından geçebilmesi için gereklidir. Aşırı stres, aspirin, fazla yağ ve şeker tüketimi vücuttaki kalsiyum miktarını azaltır. Bu mineral kemik erimesini önler, kalbin ve akciğerin çalışmasını düzenler ve sinir sisteminin normal çalışmasını sağlar. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki kalsiyum miktarı şöyledir: Süt tozu 950 miligram, beyaz peynir 390 miligram, tere 210 miligram, fındık 200 miligram, ince kepek 140 miligram, kaşar peyniri 720 miligram, badem 240 miligram, maydanoz 200 miligram, kuru incir 170 miligram ve ıspanak 80 miligram.

Kobalt (Co)

Damarları genişletip, damar spazmlarını giderir. Yüksek tansiyonu önler. Sinir sistemini rahatlatarak, migreni geçirmede önemli rol oynar. Kansızlığın giderilmesinde, karaciğer ve pankreasın düzenli olarak çalışmasında etkin rol oynar. B12 vitaminin yapısında kobalt vardır. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki kobalt miktarı şöyledir: Marul 100 miligram, şalgam 60 miligram, incir 20 miligram, ıspanak 60 miligram, pazı 40 miligram ve armut 18 miligram.

Krom (Cr)

İnsilün etkisini artırıcı özelliğinden dolayı, şeker hastaları için çok önemli bir mineraldir.  Zayıflamada faydalıdır. Kalp ve damar hastalıklarının giderilmesini sağlar. Toz pakmaya, sebze ve meyvelerin kabuklarında, kepekte, kara ve kovan balı peteğinde bulunur.

Kükürt (S)

Solunum yolları, karaciğer ve alerjik rahatsızlıklar için çok önemlidir. Oksijen dengesinde, beyin fonksiyonları, cilt, saç ve tırnakların sağlığı için gereklidir. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki kükürt miktarı şöyledir: Tere 730 miligram, kuru fasulye 210 miligram, balıklar 200 miligram, yumurta 195 miligram, havuç 180 miligram, karides 300 miligram, mercimek 270 miligram, maydanoz 190 miligram ve soğan 70 miligram.

Lityum (Li)

Psikolojik bozulmalar, depresyonlar, bunalımlar, sinirsel rahatsızlıklar, uyuyamama, dikkat dağınıklığı, kişilik değişikliği ve çevreye uyum sağlayamama gibi hastalıkların giderilmesinde çok önemli rol oynar.

Magnezyum (Mg)

Sinir sistemi üzerinde çok etkili olan mineral, kasları ve sinirleri gevşetir. Stresi önleyici olarak da bilinir. Bu mineral diğer minerallerin daha etkin bir şekilde kullanımını sağlar. Çabuk yorulmayı önleyip, tüm salgı bezelerinin sağlıklı çalışmasını sağlar. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki magnezyum miktarı şöyledir: Kuru bezelye 730 miligram, kuru fasulye 250 miligram, badem 250 miligram, fıstık 150 miligram, semizotu 150 miligram ve maydanoz 135 miligram.

Manganez (Mn)

Sinir sistemi içinde önemli olan bu mineral, beyin ve kasların beslenmesi için gereklidir. J ve B1 vitamini ile çalışarak, sindirim sistemine yardımcı olur. Şekerin vücutta enerjiye dönüşümünü sağlar. Kadın ve erkeklerde üreme sistemi için çok önemlidir.

Molibden (Mo)

Demirin karaciğerde depo edilmesine yardımcı olur. Çeşitli sebze, meyve ve hayvansal gıdalarda bulunur.

Nikel (Ni)

Şeker hastaları için çok gerekli bir mineraldir. Havuç, lahana, tere, mantarlar, ıspanak, soğan, incir, kayısı ve kara kovan balı peteğinde bulunur.

Potasyum (K)

Vücutta su dengesinin sağlanmasına yardımcı olup, gıdaların hücre içine geçişini kolaylaştırır. Her gün tüketilen bu mineral, yeniden yerini tamamlar. Sinir sistemi ve beyne oksijenin taşınmasında, kasların sağlıklı kalmasında, karaciğerin korunmasında, kabızlıkta çok önemlidir. Fazla dozda kullanılması tansiyonu yükseltir. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki potasyum miktarı şöyledir: Kuru kayısı 1600 miligram, süt tozu 1100 miligram, kuru incir 950 miligram, badem 800 miligram, fıstık 650 miligram, fındık 600 miligram, zeytin 1500 miligram, kuru fasulye 1000 miligram, hurma 650 miligram ve ceviz 600 miligram.

Selenyum (Se)

E vitamini ile birlikte, kanser ve tümör oluşmasını engeller. Üreme sistemi için çok önemlidir.  Hücre koruyucusu özelliği erken yaşlanmayı önler. Toz pakmaya, karaciğer, kepekli ekmek, soğan, sarımsak, lahana ve balıklarda bulunur. Bu mineral fazla miktarda ve sürekli alınırsa, vücutta zehirlenme, halsizlik ve yorgunluk yapar.

Silisyum (Si)

Hücre zarlarını kuvvetlendirerek, kanamaları önler. Organların vakitsiz yaşlanmasını ve bozulmasını engeller. Beyin yorgunluğunu giderir. En fazla buğday kepeği, sarımsak, kuru fasulye, enginar ve atkuyruğu otunda bulunur.

Sodyum (Na)

Salgı bezlerinin çalışmasını sağlar. Sinir ve kas fonksiyonları için gereklidir. Yeterince alınmazsa, gelişmede bozukluk, kilo kaybı, mide ekşimesi görülür. Fazla kullanılması halinde, tansiyonu yükseltir. Çeşitli gıdaların 100 gramındaki soydum miktarı şöyledir: Peynir 1200 miligram, süt tozu 380 miligram, yumurta 130 miligram, ıspanak 100 miligram, ekmek 650 miligram, zeytin 130 miligram, beyin 100 miligram ve sığar eti 70 miligram.

© 2023 by Name of Template. Proudly created with Wix.com

bottom of page